Doorlopend kennismaken met Techniek en Technologie
10 juli 2023Lokaal businessevent : samenwerken met het techniekonderwijs
1 september 2023Sinds schooljaar 2022-2023 is op het Cals College IJsselstein het praktijkgerichte onderwijs gebundeld in drie leerroutes, die voor alle niveaus hetzelfde zijn. Technologie & Duurzaamheid is één van de leerroutes en erg populair. Tachtig leerlingen uit leerjaar 1 , gaan in leerjaar 2 verder met dit profiel.
Het praktijkgerichte onderwijs is gebundeld in drie leerroutes, die voor alle niveaus hetzelfde zijn. Een leerling doet voor een deel ook examen in de praktijkvakken. Wat ze in de theorie leren, passen ze ook toe in de praktijk. Door deze verbinding te maken tussen theorie en praktijk werken leerlingen aan kennis en vaardigheden waar ze in de toekomst veel aan hebben,
Een leerling start in de brugklas met een oriëntatie op alle leerroutes, zodat de leerling met al het praktijkgerichte onderwijs kan kennismaken. Na de eerste klas kies je al leerling twee leerroutes om verder te gaan, en na de tweede klas laat de leerling nog een leerroute vallen. In de gekozen leerroute voor de bovenbouw doet de leerling dan ook examen.
Leerroute Technologie & Duurzaamheid
Bij de leerroute Technologie & Duurzaamheid kijken de leerlingen naar de toekomst van technologie. Ze leren hoe je de techniek van de toekomst kunt maken en onderhouden. Duurzaamheid en duurzame technologische oplossingen zijn een belangrijk onderdeel van deze leerroute.
In het eerste jaar werken leerlingen met een groep aan een project waarin zij een stad van de toekomst gaat ontwerpen. Ze gaan onderzoeken wat er in een stad aanwezig is en wat ze er nog meer zouden kunnen verwachten en dat gaan ze ontwikkelen! Denk aan: huizen maken, de verlichting van huis en omgeving, speeltuinen, treinstations, stadions; wat ze maar kunnen bedenken. Kies je voor hout, karton, of toch liever van staalplaten? Wat is nodig en wat is technisch mogelijk? Dat is de uitdaging bij Technologie & Duurzaamheid.